Tiedonsiirtoa nepan suuntaan

September 17th, 2011

Kun jostain vintiltä kaivellaan se pölyyntynyt 80-luvun sotaratsu, niin iskee tenkkapoo: netti on väärällään pelejä ja demoja d64- ja prg-muodossa, mutta ne eivät siirry aidolle laitteelle itsekseen. Vaikka nurkissa sattuisi olemaan vanha PC lerppuasemalla varustettuna, niin tie nousee pystyyn Commodoren oman levykeformaatin takia. Tässä jokunen yleinen ratkaisu tiedonsiirto-ongelmaan:

  • Rinnakkaisporttikaapelit kuten XA1541. Näillä kytketään aito levari suoraan kiinni PC:hen ja sitten kirjoitetaan/luetaan lerppuja esimerkiksi OpenCBM:n avulla. Selvästi halvin ratkaisu — näppärä säätäjä kolvaa johdon kasaan itsekin muutaman euron osista. Suurin rajoitus näissä on se valitettava tosiasia, että rinnakkaisportti on kadonnut tietokoneista jo vuosia sitten, eikä USB-rinnakkais-adapteri toimi siirtokäytössä. Rinnakkaisporttikortteja myydään toki, mutta sellaiseen vaadittavan pari kymppiä voi käyttää paremminkin. Jos näiden kanssa haluaa askartaa, niin noin kymmenellä punnalla saa valmiita kaapeleita. eBayssäkin tarjontaa on hyvin.
  • Edellisen variantti, USB:hen liitettävä XU1541. Toimii samalla tavalla kuin rinnakkaiskaapeli, mutta tämän saa kiinni uusiinkin tietokoneisiin. Samalla hinta on hieman korkeampi. Adapteria voi ostaa täältä joko kaapelien kanssa tai ilman (£38 ja £29).
  • Samanlainen, mutta hieman laajennettavampi USB-kikkale on ZoomFloppy ($35).
  • Kunnolla tilaa halajava voi liittää nepaansa IDE-kiintolevyn tai CF-kortin IDE64:n avulla. Sadan euron hinta ei ole kohtuuton, mutta kannattaa muistaa, että turboloaderit eivät toimi kovalevyn kanssa, joten jotkin levyimaget on kirjoitettava joka tapauksessa lerpulle.
  • Nykyaikaisia kortinlukijoita edelsivät MMC64 sekä sen seuraaja MMC Replay. Niitä ei enää myydä, eivätkä ne osanneet emuloida levyasemaa, joten turboloadereita käyttävät ohjelmat eivät toimi. Molemmilla saa kirjoitettua d64-tiedostoja levykkeille ja Replayssä on lisäksi muuta toiminnallisuutta, joten tekee näilläkin jotain, jos halvalla vastaan tulee.
  • Edellisten suvunjatkaja Chameleon onkin sitten jo hämmentävä laite: kortinlukijan mukana on scandoubler, turbo, REU-muistinlaajennus, liitäntä ulkoiselle näppäimistölle ja hiirelle ynnä muuta. Chameleon osaa emuloida levyasemaa, eli ohjelmien pitäisi toimia paremmin. Tällä hetkellä ohjelmistotuki on keskeneräinen, joten täyttä toiminnallisuutta ei saa vielä käyttöön. 200 euron hinta saattaa laittaa satunnaisen harrastajan yskimään. Tarkemmin laitteesta V2.fi:n arvostelussa.
  • Sokerina pohjalla kuusnepapartojen suosikki 1541 Ultimate -kortinlukija. Ultimate emuloi levyasemaa hyvin etenkin uusimman firmiksen kanssa, sen voi ketjuttaa oikean levarin kanssa ja lisäksi se osaa toimia vaikkapa Action Replaynä. Vanha Ultimate toimitettiin pelkkänä piirikorttina, mutta uusi malli on sievästi koteloitu. 129 euron hinta on korkean puolella, mutta rahoilleen saa myös vastinetta.

Listaa voisi jatkaa vielä paljon pidemmäksikin, sillä vuosien varrella tarkoitusta varten on kehitetty kaikenkarvaisia ratkaisuja. Valikoin tähän sellaisia, joita saa vielä jostakin hankittua ja joille on olemassa ainakin jonkin sortin tuotetukea.

Edit: eräänä ratkaisuna vielä Catweasel, eli retrokoneiden levareita tukeva yleisohjain Amigalle ja PC:lle (kiitos BritaLisalle vinkistä). Hintaa PCI-versiolla sata euroa.

Edit2: rinnakkaiskaapeleista on nähtävästi myös piirikortille rakennettuja versioita. Katso tarkemmin täältä. Samalla sivulla myös sd2iec-kortinlukija, joka on koko joukon halvin ($45), mutta ei emuloi levyasemaa.

Filed under: laitteet,retro

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet