Pienet läppärit

June 11th, 2008

Asuksen Eee:n suosion myötä myös muut valmistajat havahtuivat kiireesti halpojen pikkuläppärien markkinoille. Nyt kilpailijoita on jo vähintään kymmenkunta ja koska aihe itseäni ja montaa muutakin kiinnostaa, niin tässä pieni ja puutteellinen lista kaikista tarjolla olevista vaihtoehdoista. MacBookini on kyllä soiva peli, mutta hieman iso ja raskas alituiseen mukana kuskattavaksi. Alun perinhän Eee:n piti olla todella halpa — parisataa taalaa — mutta Asus kohtasi todellisuuden ja joutui karsimaan ominaisuuksia sekä nostamaan hintaa. Kilpailijoiden koneet ovat jenkkihintojen perusteella jonkin verran kalliimpia kautta linjan, vaikka sitten ominaisuuksiakin on enemmän. Kalleimmat ovat jo samassa hintaluokassa kuin halvimmat Acerin 15″ louskut, joten pelkkä rahansäästö ei ole mikään motivaattori UMPC:n (Ultra Mobile PC) hankinnalle. Tällä hetkellä saatavuus on Suomesta vielä heikkoa, mutta kesän kuluessa tilanteen pitäisi kohentua. Innokkaimmat ovat hankkineet koneensa ulkomailta, mutta ainakin itse haluaisin suominäppiksen.

Positiivisena vireenä monissa näistä laitteista on se, että niihin saa peräti valmistajan tukemana jonkin Linuxin. Päällimmäinen syy saattaa olla ihan lisenssimaksuissa säästäminen, mutta myös muokattavuus ja keveys vaatimattomalla laitteistolla ovat varmasti olleet asiaan vaikuttamassa. Iso Firmahan kamppailee markkinoista kuin markkinoista viimeiseen saakka vaikka tappiota tehden, joten sittemmin mm. Eee:n mukana Windowsin saa normaalia halvemmalla ja onpa ollut puhetta myös UMPC:ille sopivasta kevennetystä Windows-versiosta.

  • Asus Eee PC – ensimmäinen markkinoille ehtinyt. Kovalevyn sijasta SSD ja alusta asti ollut Linux-tuettu. Saatavuus Suomeen oli pitkään huonoa, mutta hiljattain ilmaantui Elisan/Saunalahden kytkykauppaan hintaan 288e.
  • MSI Wind – eri mallit Win/Lin (Novell Linux). Lupailtu Suomeen pian. Verkkokaupassa hinta n. 450e.
  • OLPC – kehitysmaihin tarkoitettu koulukone, jossa omintakeisia ratkaisuja mm. muotoilun ja näyttötekniikan osalta. Hanke kulkenut monen karikon kautta. Linux/Windows viimeisimpien puheiden mukaan.
  • Intel Classmate PC – toinen koulukone. Vakiona Windows, mutta räätälöity myös Linux-versioita joihinkin maihin. Aikuiselle käyttäjälle turhan pienet näppäimet.
  • Everex Cloudbook – tämä on mennyt itseltäni hieman ohi, mutta jenkkihinta on $399.
  • HP Mini-Note PC – turhan kallis (halvin malli $499) ja varustettu VIA:n prosessorilla. Halvimmissa malleissa SuSE Linux.
  • Acer Aspire One – Asseriksi harvinaisen hyvin muotoiltu. Suomessa Gigantti myy näemmä niinkin edullisesti kuin 319e (ennakkotilaus, koneita saa vasta elokuussa). Käyttöjärjestelmä Linpus Linux.

Filed under: laitteet

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet