Taylor’s Haxxors
April 17th, 2011
Steven Levyn hakkerikirjan jälkeen kenties tunnetuin aihetta käsittelevä pläjäys on Paul A. Taylorin ytimekkäästi nimetty Hackers vuodelta 1999. Nyt tuli sekin kahlattua läpi. Siinä, missä Levy puhuu alkuperäisistä hakkereista, vaihtoehtohakkereista ja pelihakkereista, Taylor keskittyy tietoverkkohakkereihin ja erityisesti systeeminmurtajiin (rajaus on siis osapuilleen sama kuin Douglas Thomasin kirjassa Hacker Culture).
Aihetta vatvotaan parinsadan sivun edestä, vaikka toistoa alkaa tulla jo siinäkin. Lainauksia on hengästyttävän paljon, varmaankin lähes puolet koko tekstistä. Haastateltavina on niin itse hakkereita kuin tietoturvateollisuuden edustajiakin. Tärkeimmät esiin nousevat teemat ovat hakkerien vaikuttimet, lainsäädännön riittämättömyys ja kaksi eri tapaa suhtautua hakkerointiin. Kyyhkyjen mielestä hakkereita pitäisi ymmärtää ja hyödyntää voimavarana, kun taas haukkojen mielestä koneisiin tunkeutuminen on aina vakava rikos, jota voidaan verrata murtovarkauteen.
Yllättävän vähän on muuttunut reilussa kymmenessä vuodessa: samanlaisten ongelmien kanssa kamppaillaan edelleen ja lainsäädännöllä on vaikeuksia pysyä nopean teknisen muutoksen perässä. Kirjan ilmestymisen jälkeen nettielämä on aika tavalla raaistunut: botnetit, palvelunestohyökkäykset, nigerialaiskirjeet, spam, käyttäjätietojen vuotaminen, Lex Nokia ym. saavat 90-luvun tietomurrot vaikuttamaan nostalgiselta ja hyvin harmittomalta harrastelulta.
Filed under: kirjat
Kommentin kirjoitus
You must be logged in to post a comment.
RSS feed for comments on this post.