Serveriä pydeen
September 17th, 2018
Kesällä meni lopultakin vaihtoon Kameli, jolla tämäkin sivu sijaitsee. Vuosikaudet kohtuudella palvellut vanha Celeron alkoi käydä jo hitaanpuoleiseksi, minkä lisäksi pahasti ryvettynyttä CentOS:ää (Centosta?) ei voinut päivittää uudempaan. Olen paremmin kotonani Debian-johdannaisten äärellä, joten samalla tarjoutui tilaisuus vaihtaa takaisin niihin, tarkemmin ottaen Ubuntu Serveriin, joka tuki uuden koneen RAIDia suoraan. Rautapäivitys oli melkoinen hyppäys, sillä nyt on alla Quadcore-Xeon ja tällainen Lenovon pöytäpalvelinpönttö (TS140):
Asentelun aloittaminen ei ollut mikään innostava projekti, sillä vuosien varrella koneelle oli kertynyt yhtä sun toista palvelua, webasivua ja tiedostoa, jotka piti tietysti mieluummin saada toimimaan uudellakin pöntöllä. Samalla vaihtui palveluntarjoaja, mistä seurasi vielä omia haasteitaan. Tässä hiukan suuntaa-antavaa työlistan mallia:
- Käyttiksen asennus ja RAID:n konffaus
- Käyttäjätunnusten ja -ryhmien luonti
- Käyttäjien tiedostojen ja asetusten siirto vanhalta koneelta
- Hakemistojen oikeuksien ja omistajien säätö
- Julkisten tiedostojen ja webbisivujen siirto vanhalta koneelta
- Uudelleenohjausten osoittaminen oikeaan paikkaan
- Nimipalvelujen ja virtuaalihostien osoittaminen uudelle IP:lle
- Sähköpostipalvelun pystytys
- Migraatio Apachen, PHP:n ja MySQL:n paljon uudempaan versioon
- Asetustiedostojen yleinen räpellys CentOS/Ubuntu-erojen vuoksi
- Tietokantojen siirto
- Automaattiset varmuuskopiot
- Palomuuri ja Fail2ban
- Latin-1:stä UTF-8:aan siirtyminen
- Lukuisien softien asentelu
- … ja vielä lisäksi yhtä sun toista, mitä ehdin jo unohtaa.
Eli melkoinen urakka, johon ei viitsi ihan vuosittain lähteä. Nyt, kun tilanne alkaa olla voiton puolella, alkaa huomata niitä hyviäkin puolia: etenkin verkkosivut latautuvat silmänräpäyksessä, siinä missä vanhalla koneella niitä joutui usein odottelemaan sekunnin pari. Uusi letku on vanhaa nopeampi, joten latailu nopeutui senkin vuoksi. Qmailin konffaushelvettiä ei todellakaan tule ikävä, ja Apt on tutumpi kuin Yum. Puhdas asennus on aina puhdas asennus, joten tietoturvakin lienee ainakin hetken paremmassa kuosissa, kun palveluista on käytössä uudemmat versiot ja vanhat lahot WordPressit siivottiin muutossa pois.
Kommentin kirjoitus
You must be logged in to post a comment.
RSS feed for comments on this post.