iLaitteen äärellä
January 24th, 2011
Uusi iPod Touch on ollut yllättävän kovassa käytössä, ja softia on tullut asenneltua ja osteltua muutamia kymmeniä. Kun olen käyttänyt jonkun verran rinnakkain toisen sukupolven mallia ja tätä neljännen sukupolven edustajaa, niin kehitys on tullut selväksi: tarkempi näyttö, nopeampi suoritin, kamera, parempi muotoilu ja moniajo ovat käytännössäkin – eikä pelkästään mainospuheissa – tärkeitä. App Store on kätevä, mutta nykyään tunnetusti täynnä kaikenlaista enemmän ja vähemmän onnistunutta tuotosta, joten hyödyllisen/hauskan sisällön löytäminen on haastavaa. Joitakin omia poimintojani (ehdottakaa vaikka kommenteissa, jos jotain oleellista puuttuu):
- Facebook. Ilmainen kätevä käyttöliittymä iLaitteille. Oleellisesti parempi kuin selaimessa.
- Skype. Tukee nykyään videopuhelujakin ilmeisen toimivasti.
- YLE Areena. Yllättävän onnistunut käyttöliittymä Areenan sisältöihin. Videot ovat pykälän matalalla tarkkuudella kylläkin.
- iBooks. Klassikkoja tuntuu löytyvän ilmaiseksi varsin mukavasti.
- Camera+. Huomattavasti Applen vakiosoftaa monipuolisempi kamera. Välillä yskii käynnistyksessä, mutta toisella kerralla lähtee aina viimeistään.
- Plants vs. Zombies. Toimii kosketusnäytöllä kuin häkä. Viime vuoden parhaita pelikokemuksia.
- Zen Bound (1 & 2). Rauhallista palikoiden sitomista narulla. Plussana kauniit grafiikat.
- Angry Birds. Tätä ei tarvinne enempää selitellä.
- Canabalt. Yllättävän koukuttava ja tyylikäs, vaikka onkin viime kädessä vain simppeli hyppely.
- Cut the Rope (sekä Holiday Gift). Viime joulun tehokas ajanhukka. Hyvä esimerkki siitä, miten kosketusnäyttöä todella hyödynnetään.
- Smurfs’ Village. Periaatteessa silkkaa lapsille sopivaa grindausta, mutta…
- Fieldrunners. Jälleen yksi tornipuolustus, mutta hyvin tehty – ja vaikea!
- Osmos. Tunnelmallinen taidepeli, jossa kasvatetaan omaa eliötä isommaksi.
“Ihan jees” -sarjaan lisäisin vielä muutaman muunkin, kuten Doodle Jump, Fruit Ninja, Twin Blades, Orbital, Peggle ja Soosiz. Moni noistakin tuntuu tykkäävän, mutta itselleni eivät ihan täysillä kolahtaneet.
1 Comment Add your own
1. Antti | January 30th, 2011 at 10:59 pm
Hyvä lista. Oman käyttämiseni perusteella lisäisin tämmöisiä poimintoja, alustana iPadin, mutta toimivat muissakin iLaitteissa monet.
– E-kirjoihin Kindle, valikoima on tunnetusti suuri ja kirjat voi ostaa suoraan padille. Suomeksi on olemassa myös Elisa Kirja, mutta en tiedä siitä paljon vielä.
– E-lehdet, etenkin Economistia ja Wiredia tulee osteltua padille — en ole enää hankkinut paperilla. Joissakin lehdissä on ilmaisia pääkirjoituksia, muuten sisältö maksaa. Ainakin Wired on alle puolet siitä mitä kiskalla (mikä on kohtuu hinta lehden sisällön puolesta). Välillä lehtien irtonumerot maksavat kyllä aika suhteellisen paljonkin. Suomen Kuvalehti vaikuttaa hyvältä demon perusteella, mutta en lue sitä muuten. Hesarin omassa appsissa on vielä lapsentauteja — ja jostain syystä käyn aina padillakin vain hs.fi:ssä.
– Asensin tänään uutisten seuraamiseen ja lukemiseen amerikkalaisten National Public Radion (sic!) (NPR) oman appsin: vaikuttaa ainakin yhden päivän perusteella hyvältä.
– Sarjiksiin esim. X Comics, Comics +, Dc Comics tai Marvel. Kaikissa myös ilmaisia sarjiksia.
– Bloggaamiseen WordPress.
– Videoiden katsomiseen VLC. Videot siirtyvät applemaiseen tapaan iTunesin kautta.
– Leffojen trivian etsimiseen IMDB:n oma appsi.
– Mainitsemaasi Canabaltia lähelle tuleva hauska ja ulkoasultaankin mukava peli on Monster Dash.
– Emuloituja pelejä ja systeemejä on jo yllättävän paljon: mm. TurboGrafx 16:a, Capcomin kolikkopelejä ja Segan klassikoita. Emulaatiot usein hyviä, mutta ohjaus ilman joystickia on hankalaa. Kaikista joutuu myös maksamaan jotain, mutta kokeilemaan voi päästä ilmaiseksi.
Lopuksi, näitä ei tietenkään voi itse valita, mutta haluaisin erikseen kehua iLaitteiden mukana tulevia ohjelmia. Selain, sähköposti, Google Maps, musasoitin, iTunes Store ja App Store toimivat niin hyvin kuin toivoisikin.
Kommentin kirjoitus
You must be logged in to post a comment.
RSS feed for comments on this post.