Dell–Mint–Mate-kombo

August 29th, 2015

Kiitos nimettömän lahjoittajan, sain käsiini kolme käytöstä poistettua, muutaman vuoden ikäistä Dellin bisnesläppäriä, joista kaksi siirtyi jo eteenpäinkin. Kaksi niistä oli mallia E4310 ja viimeisenä trokattu E6410. Kaikissa oli edelleen ihan ajanmukainen i5-prosessori – oikeastaan vain pienet kiintarit, kuolleet akut ja nykymittapuulla vaatimattomat näytöt kertoivat koneiden iästä. Yhteen meni lopulta Windows 7 ja kahteen tietysti tuttu Mint/Mate.

Takavuosina Linux+kannettava oli huono yhdistelmä monestakin syystä: eksoottisille näytönohjaimille ja wlan-piireille ei ollut tukea, virransäästöominaisuudet olivat puutteellisia ja sleeppi toimi, jos toimi. Noista ajoista on kuitenkin tultu ilmeisen kauas, sillä Mint meni heittämällä ineen kaikkiin koneisiin niin 32- kuin 64-bittisenäkin versiona. E6410 kaatuili uhkaavasti asennuksessa, mutta syypääksi paljastuivat hankkimani uudet 1,5 V muistit (blääh!). Olisi pitänyt olla 1,35 V kampoja, mutta onneksi väärät kelpasivat edes Chromebookiin, joka puolestaan luovutti kaksi gigaa takaisinpäin.

En uskaltanut odottaa ihan liikoja, mutta hyvinhän se meni. Kaikki toimii suorilta: näyttis, wlan, hiiripädi, optinen asema, äänet, sleep, erikoisnäppäimet, usb, kamera, mikrofoni ja kortinlukija. Akun varaustaso ja lataustilanne näkyvät automaattisesti alapalkissa, tuuletin pyörii sopivasti ja kernel skaalaa prosessorin kellotaajuutta tarpeen mukaan. VGA:n tai DisplayPortin (vain E6410:ssä) kautta kytketty näyttö tunnistui automaattisesti jne. Yhteen masiinaan laitettu SSD, Kingston HyperX, ei temppuillut sen enempää, vaikkakin pelkän SATA2-ohjaimen takia nopeus saattoi jäädä maksimista. Toimivuutta kohentavat epäilemättä koneiden ikä ja yleisyys. Kokeilematta jäivät toistaiseksi Bluetooth sekä telakkakäyttö – jälkimmäinen ei mene välttämättä aivan näin kivuttomasti.

Vertailun vuoksi toiseen E4310:een asentamani Windows 7 Pro vaati melkoisen määrän taistelua. Geneerinen asennuslevy ei tukenut suoraan juuri mitään laitetta, vaan Dellin sivulta piti latailla parisenkymmentä pakettia hieman summamutikassa. Samanlaisia riemunkiljahduksia aiheuttivat n. 300 käyttöjärjestelmäpäivitystä, joiden äärellä vierähti tuntikausia: etenkin iän kaiken asentuvat .NET-päivitykset jäivät hyvin mieleen. Tässä kohtaa teki mieli kysyä, että kumman näistä käyttiksistä pitikään oleman se “helppo” asennettava. Savotan jäljiltä W7 toimii lopulta ilmeisen ok, vaikka kiintolevyn jatkuva hinkaaminen hieman ihmetyttääkin (onneksi ei ole enää minun ongelmani).

Softapuolesta ei ole juuri erityistä sanottavaa; Mint on Mint. Muutaman vuoden ikäinen i5 jaksaa hyvin toistaa full hd:tä VLC:llä, myös ulkoisella näytöllä. Selaimet, Gimp, LibreOffice, HandBrake, Processing, Audacity, X-Chat, VICE, DOSBox ym. perusohjelmat pyörivät asianmukaisesti, eikä neljän gigan muistikaan tunnu liian vähältä tällaisessa käytössä. Näyttöjen melko vaatimaton tarkkuus (1366×768 ja 1280×800) ja pieni kontrasti asettavat käytölle toki omat puitteensa.

Lopputulema tästä säätöprojektista oli siis varsin positiivinen. Amazonilta löytyi vielä uusia akkujakin, vaikka sadan euron hinta nostaakin projektin kokonaishintaa jo tuntuvasti, samoin kuin SSD. Itselleni jäi lopulta E6410, vaikka E4310:t ovat monessa suhteessa näppärämpiä – etenkin, jos konetta on tarkoitus oikeasti kanniskella mukana. Myös näppäimistön asettelu on hieman parempi E4310:ssä, mutta isompi malli voittaa ainakin liitäntöjen määrässä.

E6410 ja 64-bittinen Mint/Mate

E6410 ja 64-bittinen Mint/Mate

Edit: No eihän ainakaan tässä E6410:ssä edes ole Bluetoothia, joten toimivuutta on sikäli vaikea arvioida.

Edit2: Telakkaa pikaisesti testattu. Voi lykästä koneeseen ihan lennossa ilman mitään komplikaatioita. USB-portit toimivat hyvin ja näyttökin tunnistui display portista oitis. Näytöt ja alapalkit eivät aina sijoitu ihan loogisesti, mutta kyllä ne toimimaan saa pienellä näpläämisellä. Maten alapalkkia voi raahata näytöltä toiselle alt pohjassa.

Filed under: laitteet,linux

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet