Tietokoneiden historiallista historiaa

December 14th, 2010

Historiallisesta mielenkiinnosta haukkasin välipalana kirjan Mikrotietokone Suomessa 1973–1993. Kirja koostuu lukuisasta joukosta eri kirjoittajien muistelmia. Seitsemäntoista vuoden ikäinen teos on nykypäivän perspektiivistä kiintoisa lähinnä siksi, että se tarjoaa aikalaisnäkemyksen vuoden 1993 tilanteeseen ja siihen, millaisena tietokoneiden historia tuolloin koettiin.

Jos jokin kirja edustaa tyylipuhdasta nk. insinöörihistoriaa, niin se on juuri tämä. Keskeisiä teemoja ovat konemerkit, prosessorit ja jälleenmyyjät. 80-luvun mikrokuumeen lapselle – itselleni – oli hetkittäin suorastaan tuskallista lukea kymmenenteen kertaan siitä, kuinka IBM PC korvasi CP/M:n ja valtasi vääjäämättä tietokonemarkkinat Windowsin kera. Missä on Commodore 64, missä Amiga, missä Atari ST?

Alan bisneshenkisillä ammattilaisilla näyttää olleen varsin erilainen kuva aikakauden tapahtumista kuin saman aikakauden harrastajalla. Harrastajanäkökulma ja tietotekniikan kotiutuminen nousevat esiin sentään muutamaan otteeseen, lähinnä Seppo Uusituvan, Osmo A. Wiion ja Marjut Vuotilan artikkeleissa. Muista jutuista mieleen jäi parhaiten Mikko Setälän Monenlaiset myyjät, poikkeuksellisen näkemyksellinen pätkä suomalaisesta mikrotietokonekaupasta.

Filed under: kirjat

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet