Linux ja Blu-ray, lyhyt oppimäärä
June 15th, 2015
Lähdetään faktoista: Blu-ray on formaattina silkkaa kuluttajan halveksimista ja lisäksi poropietarin syvin ilmentymä. Edes laillisesti levynsä hankkinut ei voi olla mitenkään varma toimivuudesta, kun läppärien OEM-asemiin, koneiden mukana toimitettuihin toisto-ohjelmiin tai fyysisiin Blu-ray-soittimiin ei välttämättä saa päivityksiä uusille salausavaimille ym. Koko formaatille viittaisi mielellään kintaalla, mutta valitettavasti bluukkarina on julkaistu monia klassikkoja laadukkaina uusioversioina, jotka on enemmän ja vähemmän pakko nähdä.
Mielenrauhansa kannalta on helpointa hankkia jonkin riittävän suuren ja nimekkään valmistajan soitin tai vaikka käytetty PS3 – Sonyhän kehitti Blu-rayn Philipsin ja Pioneerin kanssa. Tietokoneessa on kuitenkin puolensa; läppäriä voi kuskata mukanaan tai leffan siirtää/konvertoida vaikkapa pädille katseltavaksi. Erillinen soitin vie myös tarpeettoman paljon pöytätilaa, sillä ne eivät tuppaa olemaan laitteista pienimpiä. Windowsille ja Mäkille on omia softiaan, mutta entäpä sitten Linuxille, joka tuli DVD-toistossakin tuskallisen pitkään jälkijunassa?
Lyhyesti ja tiiviisti: hyvin toimii, kunhan jaksaa hieman nähdä vaivaa. Periaatteessa jo pelkkä VLC:kin osaa libaacs:n ja KEYDB.cfg:n avustamana toistaa levyjä, mutta ongelmaksi muodostuu heti se, että avaintietokannassa on rajallisesti leffoja, etenkin kun mennään valtavirran ulkopuolelle. Itse olen pari levyä onnistunut näin toistamaan VLC:llä, mutta suurin osa kokoelmasta jää sittenkin näkemättä.
Oikea Tapa(tm) on asentaa MakeMKV, joka käsittelee levyjä omalla – edelleen jokseenkin mysteeriksi jääneellä – tavallaan. Softa ei ole pelkästään Linuxin ilo, vaan siitä on myös Windows- ja Mac-versiot. Ainoa nurinan aihe on oikeastaan se, että MakeMKV on kaupallinen tekele, eikä 62 euron hintaansa edes kovin halpa. Kokeiluversio toimii rajoittamattomasti kuukauden ja ehkäpä senkin jälkeen kokeiluaikaa saisi uudestaan lisää jekuttamalla, mutta itse en jaksanut aihetta juuri tonkia ja löin rahat tiskiin. Kuusi kymppiä on kuitenkin aika olematon raha siihen nähden, miten paljon leffakokoelmaan on jo muuten uponnut 🙂
Debian- ja Ubuntu-johdannaisissa (itselläni mainio Mint/Mate) tuoreen MakeMKV:n saa helpoiten PPA:sta:
sudo add-apt-repository ppa:heyarje/makemkv-beta sudo apt-get update sudo apt-get install makemkv-bin makemkv-oss
Ainakin Mintin mukana tuleva VLC ja sen tarvitsemat kirjastot ovat hieman vanhahtavia, joten voi olla hyvä idea laittaa myös se PPA:sta. Konvertointia, skaalausta ym. varten on hyvä asentaa myös Handbrake, jolle vähemmän yllättävästi on myös oma PPA:nsa. VLC:n saa käyttämään libaacs:n sijasta MakeMKV:n parempaa kirjastoa seuraavasti:
sudo apt-get remove libaacs0 # Jos sitä edes oli cd /usr/lib sudo ln -s libmmbd.so.0 libaacs.so.0 sudo ln -s libmmbd.so.0 libbdplus.so.0
Tässä vaiheessa setti alkaakin olla kasassa. VLC:llä voi avata levyn (File – Open Disc – Blu-ray) ja hetken jurnutuksen jälkeen leffa ilmaantunee näkyville. Varminta on laittaa päälle täppä “No disc menus”, sillä menujen kanssa yrittely johtaa yleensä pelkkään mustaan ruutuun. Jos koneessa on Blu-ray-aseman lisäksi muitakin asemia, niin alasvetovalikosta voi olla tarpeen vaihtaa laitetiedostoksi esimerkiksi /dev/sr1.
Itse MakeMKV-ohjelmakin tarjoaa paljon hyödyllistä toiminnallisuutta. Levyn avattuaan sisältöä voi streamata sekä paikallisesti että lähiverkossa, joten toistokoneen ei tarvitse välttämättä olla sama kuin missä Blu-ray-asema on. MakeMKV kertoo tarkempia tietoja, kuten koneelle pystyttämänsä väliaikaisen www-palvelimen osoitteen ja portin ikkunassaan. Tiivistetysti: File – Open disc ja levyn auettua File – Stream, minkä jälkeen selaimensa voi ohjastaa alareunassa näkyvään osoitteeseen tai paikallisella koneella lyhyemmin http://localhost:51000. VLC:lle menevä URL on suunnilleen muotoa http://127.0.0.1:51000/stream/title3.ts.
Levyn avaamisen jälkeen sen voi tallentaa myös koneelleen tiedostoiksi ts. ripata klikkaamalla Make MKV. Lopputuloksena on uskollinen kopio, joka kuitenkin vie melkoisesti tilaa. Normaali perusrupinen puolentoista tunnin filkka voi olla tallennettuna helposti yli 20 gigatavua. Köykäisempi tabletti, läppäri tai kännykkä ei moista tietenkään jaksa toistaa, eikä muistikortillekaan montaa elokuvaa mahdu.
Pienentämisessä tulee apuun Handbrake, jolla on mahdollista enkoodata tiedosto(t) uudestaan pienemmälle bitratelle ja resoluutiolle. Oma videotykkini on XGA-tasoinen (1024×768), joten full HD:stä ei ole edes mitään iloa. Olen pelannut hieman varman päälle ja käyttänyt full HD:lle noin 8000 kbps:n pakkausta ja 720p:hen skaalatuille pätkille osapuilleen 4500 kbps:ää, vaikka vähemmälläkin voisi leffasta riippuen pärjätä. Filmikohina on pahimpia kompression kompastuskiviä, joka menee pienentäessä tai alhaisella bitratella helposti posteroituneeksi möhmöksi. Uusimmat Handbraket osaavat skaalata tekstit kuvan mukana, jos ne polttaa mukaan skaalattuun kuvaan. Toinen vaihtoehto on jättää tekstit omaksi layerikseen ja toivoa, että toisto-ohjelma pärjää niiden kanssa. Tällä tavoin tekstistä tulee myös paremman näköistä, kun sitä ei zuumailla toistettaessa.
Joidenkin harvojen levyjen kohdalla kuvassa näkyy toistettaessa häiritsevästi vapisevia palikoita. Ongelma liittynee jonkin Linuxin VLC:n käyttämän kirjaston vanhuuteen, sillä esimerkiksi Macilla samaa vapinaa ei ilmene. Ongelman voi ensi hätään ainakin kiertää rippaamalla levyn ja pakkaamalla tiedoston uudestaan Handbrakella. Väliin ei aina tarvita edes MakeMKV-välivaihetta, sillä Handbrakekin käyttää VLC:n tavoin MakeMKV:n kirjastoja ja saattaa pystyä rippaamaan levyn suoraan. Aina se ei kuitenkaan onnistu, johtuen joidenkin levyjen poikkeuksellisista suojauksista. Pikku bonuksena MakeMKV pärjää hyvin myös DVD-suojausten kanssa.
Kaikenlaista säätöä Blu-ray+Linux-yhdistelmä siis vaatii, mutta positiivisena puolena kaikki on toistaiseksi toiminut. Reilusta 20:stä kokeilemastani levystä on kohtuullisella vaivalla suostunut näkymään kunnialla jokainen, viimeistään Handbrake-kierroksen jälkeen. Päivitän tätä postausta kun uusia ongelmia tai löydöksiä ilmenee, tai jos lukijapalautteessa ilmenee parempaa tietoa 🙂
Kommentin kirjoitus
You must be logged in to post a comment.
RSS feed for comments on this post.