Otakut, nuo Japanin tietokantaeläimet

June 14th, 2010

Lukulistalta poistui luonnollista tietä Hiroki Azuman Otaku: Japan’s Database Animals. En ollut lukenut aiemmin aiheesta kuin muutaman lyhyen artikkelin, joten pokkarin kokoinenkin kirja avasi ilmiötä melkoisesti. Azuman tärkein teema on se, kuinka otaku-kulttuuri on läpeensä postmoderni ilmiö — tältä pohjalta selitetään aivan kaikki. Yllättävimpien väitteiden joukossa on se, että otakujen henkiset juuret ovat Yhdysvalloissa.

Lyotardin mukainen suurten kertomusten katoaminen sopii hyvin Azuman teorioihin. Harrastajien ahmima anime koostuu enää pienistä irrallisista tarinoista, jotka ilmentävät alla olevaa tietokantaa. Otakuissa on erotettavissa eri sukupolvia, joista nykyinen on erityisen hyvin kotonaan fragmentoituneessa maailmassa, siinä missä ensimmäinen oli vielä osittain kiinni modernissa maailmankuvassa. Ensimmäistä aaltoa määritti Mobile Suit Gundam 80-luvun alussa ja toista Neon Genesis Evangelion 90-luvulla.

Moneen kertaan esiin nousee harrastajien aktiivisuus: pelkän passiivisen kulutuksen sijasta he ovat aktiivisessa suhteessa animaatioihin sekä peleihin ja tuottavat niistä järjestelmän säännöt täyttäviä uusia versioita. Kulutus on yhtä kaikki yhteisöä vahvasti leimaava tekijä. Tässä yhteydessä sana “harrastus” tuntuu suorastaan laimealta, pikemminkin kun on kyse kokonaisesta elämäntavasta. Yhteisöstä voinee kuitenkin puhua, sillä vaikka otakut kääntävätkin selkänsä ympäröivälle suorituskeskeiselle yhteiskunnalle, yhteyttä muihin jäseniin pidetään yllä aktiivisesti eri tavoin.

Azuman teos on varsin teoreettinen, mikä on aihetta vähän tuntevan lukijan näkökulmasta myös sen suurin heikkous. Ilmiöitä selitetään uskottavasti postmodernismin avulla, mutta missään vaiheessa ei puhuta siitä, millaista on oikeasti olla otaku. Analyysi keskittyy suurelta osin fiktiivisiin hahmoihin, tv-sarjoihin ja peleihin, eikä suinkaan todellisiin ihmisiin. Käsittely jää siten jokseenkin etäiseksi, eikä lukijalle muodostu konkreettista kokonaiskuvaa aiheesta.

Filed under: kirjat

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet