3D-printtauksen alkeet
October 25th, 2013
Suunnittelin hiljattain ensimmäisen 3D-printattavan esineeni: MSX:n moduulikuoren. Pulikalle pitäisi oleman sosiaalista tilausta, koska kuoria ei voi tällä hetkellä mistään ostaa (Sunrisellä kuoria periaatteessa on, mutta eivät ne mitään lähetä) ja niitä tarvitaan mm. kaikenlaisiin rakenteluprojekteihin. Kun kukaan muu ei näyttänyt valmista mallia vielä tehneen, niin tein sitten itse. Wings 3D on tuttu ohjelma ja sopii vapaalla kädellä muokkailuun hyvin, mutta mittatarkkaan työstämiseen huomattavasti heikommin, joten käsin mittailtu ja mallinnettu kotelo oli lopulta lähinnä “sinne päin”.
Ihan tuosta vaan mallia ei voi tekaista, jos se on tarkoitus onnistuneesti tulostaa. Reunaehdot riippuvat printteristä, mutta ainakin ilmassa roikkuvat osat ja kovin pienet yksityiskohdat ovat out. Tarkkuus on rajallinen eli toleransseja on jätettävä esim. yhteen puristuvien kansien tapauksessa. Samalla pitäisi vielä mieluusti optimoida tulostusaikaa ja muovin kulutusta, joten kaikenlaista pitää huomioida, ja sittenkin lopputulos on pitkälti printteristä kiinni. Ultimaker sekä Reprap ovat yleisiä ja edullisia standardilaitteita säätäjien parissa, joten niitä voi käyttää referensseinä. Eka oma protoni tulostettiin ABS-muovilla jollain tuntemattomaksi jääneellä koulun teollisella printterillä. Toinen vaihtoehto on biohajoava ja kosteutta siten huonosti kestävä PLA-muovi.
Pitkähkön suunnittelun ja yksityiskohtien hieromisen jälkeen lopputulos oli yllättävän hyvä:
Vahvensin vielä kannen tappeja juuresta sekä laajensin sisätilaa millillä vaakasuunnassa, minkä jälkeen pistin mallit jakoon:
- http://www.kameli.net/~marq/msx/msxmoduuli-bottom.stl
- http://www.kameli.net/~marq/msx/msxmoduuli-top.stl
- http://www.thingiverse.com/thing:171998
Epäilyttämään jäivät oikeastaan enää kannen ruuvikiinnitykset, jotka eivät välttämättä kestä lukuisia moduulin aukomisia. PLA saattaa olla murtumisalttiimpaa kuin ABS, mutta seuraava säätäjä saa sitten korjailla mallia oman printterinsä mukaisesti kuten parhaaksi näkee. Valkoinen on väärä väri tulostukseen nopean nuhjaantumisensa vuoksi, mutta tässä tapauksessa asialla ei ole niin merkitystä. Jään mielenkiinnolla odottelemaan muiden säätäjien kokemuksia moduulien printtaamisesta eri laitteilla. Tästä viisastuneena seuraava hanke sujunee jo helpommin – työn alle on tulossa kohta 1541 Ultimaten kuori.
Kommentin kirjoitus
You must be logged in to post a comment.
RSS feed for comments on this post.