Spekujen sukukokous

August 26th, 2013

Kohtuullisen helpon haalimisen tuloksena sain lopulta kasaan kaikki euro-Spectrumien päämallit, minkä lisäksi hihaan tarttui ZX81 lisämuisteineen, Sinclair QL ja Russian ihme ZX Evolution. Jos oikein hienostella haluaisi, niin voisi vielä hankkia +2B:n, eri issueita 48k:sta sekä Timexin tekeleitä, mutta eiköhän tämä saa jo riittää. Hieman kökösti valaistu perhepotretti:

spekut

Jossa näkyy sarakkeittain vasemmalta alkaen:

  • Spectrum 16k – se alkuperäinen Hra Sinklairrin tekele suunnilleen vuodelta 1982. Nykyään aika käyttökelvoton mihinkään, koska pelit rupesivat vaatimaan 48 kiloa hyvinkin pian.
  • Spectrum 48k – yleisin kuminappimalli, josta tehtiin lukuisia eri versioita. Aikanaan todella suosittu kloonattava Itäblokin maissa, etenkin Neuvostoliitossa.
  • Spectrum+ – sisuksiltaan sama kuin edellinen, mutta ilmeisesti kuminäppiksen imago-ongelman takia tilalle vaihdettiin (surkea) “konekirjoitusnäppäimistö”.
  • Spectrum 128k – Sinclairin viimeiseksi jäänyt malli (1986), jossa oli monenlaista parannusta muistista PSG-äänipiiriin. Ulkoisesti erona plussaan lähinnä jäähdytysripa.
  • Spectrum +2 – Ensimmäinen Amstradin nimissä tehty malli samalta vuodelta. Hajoava ruma rotisko, jonka lankku-design napattiin CPC:stä. Ongelmistaan huolimatta järkevin valinta näistä.
  • Spectrum +2A – Uusi versio, jonka emolevy suunniteltiin uusiksi ja kuorikin on nätimpi. Ikävä kyllä menivät samalla paikoitellen rikkomaan alaspäin yhteensopivuuden.
  • Spectrum +3 – Sama kuin +2A, mutta levarilla. Softaa ei ihan liikaa tullut ja pitihän tämäkin tyriä laittamalla levariksi CPC:stä tuttu 3″ asema.

Siinäpä sitä, eräs merkittävä palanen brittiläistä tietokonehistoriaa. Laitteinahan nuo ovat enintään kasibittisten keskikastia: kaikki enemmän tai vähemmän ongelmaisia ja halvalla huonosti valmistettuja. Kaksi viimeistä mallia kohensivat tilannetta jossain mielessä, mutta liian myöhään, minkä lisäksi ajastusten rikkominen oli anteeksiantamatonta. Spectrumien mielenkiintoa pitää nykyään yllä lähinnä omintakeinen venäläinen tuotanto lisälaitteineen, kloonikoneineen, demoineen jne. From Russia with love!

Filed under: laitteet,retro

2 Comments Add your own

  • 1. Tero Heikkinen  |  August 29th, 2013 at 6:52 pm

    Spectrumistin sielua lämmittävä kuva 🙂 Kyllähän laajempikin sukukokous olisi mahtava nähdä, mutta eiköhän nuo järjelliset koneet ole tuossa… Oikeastaan specun suoranaisiin “specseihin” nähden ulkoiset tekijät ovat pitkässä juoksussa olleet sille eduksi: koneen levinneisyys ja halpuus tekee niistä helposti saatavia, simppeli artkkitehtuuri taas tuotti ensimmäisen emulointikohteen (ja nykyään hardis-kopiot), ja toki huomioon otettava laajahko softavalikoima…

  • 2. marq  |  August 30th, 2013 at 7:49 am

    Vanhat MSX-jannut tietysti kiroavat ne Spekulta suoraan käännetyt pelit alimpaan helvettiin 🙂 Vammalassa ei tainnut juuri kenelläkään olla Spectrumia, kun paikallisista liikkeistä sai lähinnä sitä kuusnelosta ja ehkä MSX:ää, joten sikäli laite ei ole itselleni kovin nostalginen. Toisaalta on tuo monimuotoisuudessaan varsin kiinnostava, etenkin juuri neukkuhistorian takia. Olihan Enkkulassa yrittelijöitä, mutta kymmenet muut katosivat kartalta pahemmin jälkiä jättämättä.

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet