Peesee

February 19th, 2013

Jonkunlaisena paluuna juurille tulin hankkineeksi heräteostoksena MikroMikko Ergo Pro X:n. Paitsi, että PC-demoskenessä tuli tusattua monet vuodet, niin noita MikroMikkoja oli paljon Patrialla, kun olin kesätöissä mikrotuessa. Vanhat peeseenrottelot ovat hieman mielenkiinnotonta ja tilaavievää rautaa, mutta kun demoplattiksia ryhtyy haalimaan, niin sitten pitää hankkia tylsemmätkin. Onneksi nämä mallit olivat sentään suhteellisen pieniä. Koneessa on tällä hetkellä Pentium 166, 96 megaa muistia, kolmen gigan kiekko, integroitu SB-klooni, CD-asema, Etherlink XL PCI, GUS MAX ja O2:sta lainattu Silicon Graphicsin näppis. Tilasin jo P233 MMX -lastun, kun emolevy sellaisiakin sattuu tukemaan, sekä Matroxin G450:n uudeksi näyttikseksi sisäisen ATI Mach 64 -surkimuksen tilalle.

Asennus ei mennyt ihan ongelmitta, koska ei sattunut olemaan muuta kuin ammoisia dossin asennuskorppuja jossain varastossa. Uudemmassa PC:ssä ei ole enää korppuasemaa eikä USB-korputin toimi Linuxissa mihinkään erikoistarkoituksiin. 7.10:n eli se Windows 95:n mukana tulleen version CD-image löytyi netistä, mutta eihän tuo kone CD:ltä käynnisty. Sisässä oli edellisen omistajan NT, johon en tiennyt salasanaa, joten tilanne vaati luovaa ongelmanratkaisua. Lopulta tilanne ratkesi asentamalla dossi VirtualBoxissa ulkoisessa usb-adapterissa olleelle kiintolevylle. Samalla vauhdilla vielä toiselle osiolle Damn Small Linux, joka toimikin ihan välttävästi, vaikka X takkuileekin ilman kiihdytystä. Vastaavanlaisia retrokoneita säätäneet tutut ovat yleensä korvanneet sisäisen äänekkään ja ison levyn CF-IDE-adapterilla, mikä pitänee itsekin tehdä jossain vaiheessa. Linuxin swappi tosin voi olla ongelma muistikortilla.

Aika nopeasti on tullut selväksi, että demokäytössä tuollainen kone tarvii kaverikseen myös saman aikakauden näytön. Modernilla TFT:llä ja videotykillä kokeilun jälkeen ongelmat alkavat olla hyvin ilmeisiä:

  • Kuvasuhde menee etenkin TFT:llä pieleen, koska sen mielestä 320×200 ei ole 4:3 tila
  • Kuva räpsyy vähän väliä demoissa, jos ruututila tai edes sen joku parametri vaihtuu
  • Eksoottiset härömoodit näkyvät väärin tai ei ollenkaan
  • VGA:n rekisterien rämpytykseen perustuvia efektejä on turha kuvitella saavansa näkymään
  • Useimmat demot toimivat 70 Hz tiloissa, joten TFT:n kiinteä 60 Hz taajuus on myrkkyä pehmeille vierityksille ym.
  • Väritkään eivät näytä samalta kuin kuvaputkella

Pöydälle ei oikein mahtuisi enää ylimääräistä kuvaputkea, joten projekti on sen osalta vastatuulessa. Toinen pikku ongelma on sisäisen äänikortin istuminen kiinteästi portissa 220h, jolloin GUS on pakko laittaa toiseen osoitteeseen ja huonosti koodatut vanhat demot eivät välttämättä toimi. Päivitysten jälkeen MikroMikosta tulee joka tapauksessa taas vähän jämäkämpi laite. Kotelossa on vielä jonkun verran tilaa ja CD-asemakin on turha, joten yrittänen viritellä johonkin nurkkaan vielä jotain muutakin rautaa, kunhan inspiraatio iskee.

edit: Matrox on huono valinta dossikortiksi, sillä Millenniumin UNIVBE-tuki on huono ja G450 ei tue matalia tarkkuuksia. Pistin seuraavan kortin hakuun.

Filed under: demoskene,laitteet,linux,retro

1 Comment Add your own

  • 1. yzi  |  February 19th, 2013 at 8:41 pm

    Niinpä niin, PC/DOS-demoja tehdessä 90-luvulla ei tullut mieleenkään, että tämä voisi joskus olla retrokamaa, jota ei saa enää näkymään oikein millään. Sitten kun Windows alkoi iskeä läpi myös demoscenelle, niin jutusta alkoi mennä hohto, kun ei pystynyt enää iskemään rautaa suoraan, tuli 3D-kiihdytykset ja muut “huijaukset”. Mitä järkeä missään on enää? No kyllähän siellä Windowsin ja 3D-kiihdytyksen maailmassakin oli monta ihmeellistä asiaa, joilla pystyi tekemään hauskoja asioita. Tai… olisi pystynyt, jos olisi jaksanut vaivautua nousemaan yli ennakkoluuloistaan. Minähän melko aktiivisesti kieltäydyin edes seuraamasta koko sceneä, kunnes sitten viime vuonna Buzzer sai raahattua minut Revisioneille ja siellä ns. nuoriso-osasto onnistui motivoimaan taas jotain yrittämään.

    Mutta ne vanhat DOS-tuotokset, ne on tehty 70 hertzin kuvaputkille. :/ Tämä on nykyaikana lähes mahdoton juttu, koska nykyään kaikki liikkuu 60 tai 30 kuvaa sekunnissa. Tai ehkä 50, jos katsellaan PAL-televisiosta. Ja ruutu ei ole mikään lasinen katodisädeputki vaan armoton lättänäyttö. Jos ei ole itse nähnyt, niin sitä on vaikea tajuta, miten hienolta ihan pelkkä tasainen vieritys näyttää kuvaputkelta katsottuna. Valitettavasti yhtään VGA-kuvaputkea ei tästä taloudesta löydy…

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet