tR

January 26th, 2013

Joulun jälkeen espanjalaisilla näytti olevan rahapula, sillä msx.orgin myyntipalstalle ilmaantui kaikenlaisen muun kiinnostavan roinan lisäksi kaksi turbo R:ää eli Panasonic FS-A1ST:tä. Rahaa pyysivät kohtuulliset 300 euroa, joten kasvatimme Yzin kanssa Suomen konekantaa kahdella yksilöllä ilman sen isompia jahkailuja. turbo R oli MSX:n kehityksen viimeinen askel, käytännössä MSX2+ laajemmalla muistilla, PCM-äänillä, nopeammalla prosulla ja muilla sekalaisilla pikku laajennuksilla parannettuna. Uusista ominaisuuksista kiinnostavin on epäilemättä Z80-yhteensopiva prosari, R800, jota usein verrataan 28 Megahertsin Z80:een – kahdeksankertainen nopeus perusprutkuun verrattuna. R800:ssa on myös kertolaskukäskyt. FS-A1ST julkaistiin vuonna 1990 ja toinen malli, FS-A1GT, vuonna 1992. Jälkimmäisessä tuli vakiona MIDI, 512 kB muistia sekä sisäänrakennettu ikkunoitu käyttöliittymä MSX-VIEW. Siinä, missä MSX2+-laitteita valmistivat Panasonicin lisäksi myös Sony ja Sanyo, olivat molemmat turbo R:t Panasonicin eikä niitä myyty muualla kuin Japanissa.

Koneen käyttöönotto sujui melko suoraviivaisesti, kunhan hankin ensin muutamalla kympillä 100 watin stepdown-muuntajan, joka tekee kotimaisesta 230 voltista japanilaisille sopivampaa 110 volttia. Oikea lukema olisi itse asiassa 100 V, mutta sellaisia muuntajia ei ollut helposti saatavilla ja tR toimii hivenen isommallakin jännitteellä ilmeisen hyvin. Tiettynä riskinä on ainakin periaatteessa sisäisen muuntajan normaalia aikaisempi kilahtaminen. Toinen hiukan vaivannäköä vaatinut osuus oli näyttökaapelin kolvaaminen: koneen perässä on AV-liittimiä joka lähtöön, mutta videostandardi on NTSC-J, joka näkyy esim. omalla videomonitorillani mustavalkoisena. RGB pelastaa jälleen kerran ja SCART-johdolla tulee terävä kuva väreissä.

Normaalisti tR buuttaa tuiki tuttuun Disk BASIC:iin, mutta etureunan kytkimen asentoa vaihtamalla tai komentamalla CALL HIRO pääsee tutustumaan sisäänrakennettuihin “hyötyohjelmiin”, kuten japaninkieliseen tekstieditoriin, osoitekirjaan sekä ääninauhuriin. Pikanttina yksityiskohtana menun taustalla soi FM-äänillä (MSX-MUSIC) tehty vetävä poppibiisi. Kovin paljon en noista ohjelmista saanut irti tällä kielitaidolla ja hivenen epäilen, ovatko ne missään hillittömän laajassa käytössä muutenkaan olleet, mutta kiinnostava lisäpalikka yhtä kaikki.

Oikeassa reunassa on sisäänrakennettu levari, mutta korppujen kanssa pelaaminen on hivenen liian työlästä, joten tälläsin massamuistiksi Sunrisen klassisen CF-IDE-adapterin, jolla saa käytettyä kahta Compact Flash -korttia kiintolevyn tapaan. Oletuksena tR menee kunnon japanilaitteen tapaan 60 Hz näyttötilaan, jonka voi kuitenkin vaihtaa esim. BASIC-käskyllä VDP(10)=2 eurosoftille sopivampaan 50 Hz taajuuteen. Kuvan lisäksi taajuus vaikuttaa myös ääniin, sillä yleensä musaplayerit pyörivät ruudunpiirtoon tahdistetussa keskeytyksessä. Käynnistyksessä kone ottaa automaattisesti käyttöön R800:n, joten meno on rivakkaa. Normaalinopeuteen voi hidastaa netistä löytyvällä chgcpu-ohjelmalla. Paljon muistia vaativien demojen tms. ystävä on incram, joka vapauttaa dossille enemmän muistia käyttöön.

Seuraavana projektina lienee laajentaa sisäinen muisti täyteen 512 kiloon. Emolevyllä on paikat (joskaan ei kannat) jo valmiina, minkä lisäksi tarvitaan pari pintaliitosvastusta ja -konkkaa. Periaatteessa operaation pitäisi olla aika helppo, mutta noin kunnianarvoisen ja kalliinkin laitteen sorkkimisessa on aina oma lisäjännityksensä. Tähän asti olen tehnyt MSX-produja pelkästään MSX1:lle, mutta ehkäpä tulevaisuudessa voisi kokeilla jotain koodausta tR:llekin. Ainakin koneen tehot ja kertolaskukäsky mahdollistaisivat uusia asioita, kuten reaaliaikaisen 3D-grafiikan. Ruutumoodit ja blitteri ovat toistaiseksi suuria kysymysmerkkejä, joten lisäpaneutumista tarvitaan reippaasti ennen kuin mitään rupeaa ruudulla näkymään. Samoin äänipuoli on oma haasteensa: tutun PSG:n lisäksi tR:ssä on integroidut FM-äänet ja vielä oma sämplensoittokin, mutta sävellystyökalut ovat vähän niin ja näin. Esimerkiksi paljon käytetty Moonblaster on nykymittapuulla aika rupinen tekele. Eräs vaihtoehto olisi lyödä konevaatimukset saman tien tappiin ja vaatia MoonSound, jolloin musat voisi tehdä monikanavaisena moddina kunnon träkkerillä.

Filed under: laitteet,retro

17 Comments Add your own

  • 1. Tero Heikkinen  |  January 27th, 2013 at 11:58 am

    Varsin muikean näköinen laite, aina valikkoa myöten… Tuntuu siltä, että laatikko korostaa ominaisuuksien runsautta kaikkine ulokkeineen, teksteineen ja pylpyröineen. Vrt. nykyiset laatikot jossa hädin tuskin välkkyy yksi ledi jossain.

  • 2. marq  |  January 27th, 2013 at 1:02 pm

    Ominaisuuksia tosiaan on. Tuntuu vähän siltä, että Panasonicilla haluttiin laittaa kaikki mahdollinen tähän huippumalliin, mistä syystä äänellekin on kolme eri piiriä: PSG, MSX-Music ja vielä oma DAC. Koko kone on vaihtoehtojen ja valintojen ihmemaa, kun turbo voi olla päällä ja pois, videopiiri 50 Hz tai 60 Hz tilassa, buutissa voidaan mennä härövalikkoon tai BASIC:iin, näppikseltä kirjoittaa enkkua tai japania, kuvan saa ulos neljästä eri liittimestä jne. GT:ssä tuli vielä vähän lisää MIDI:n ja MSX-View:n muodossa. Kehityksen suunta oli niin hukassa, että mentiin sitten vähän joka suuntaan varmuuden vuoksi 🙂

  • 3. yzi  |  January 27th, 2013 at 3:52 pm

    Turbo R on MSX-maailman kuningas. Kun ensimmäisen kerran näin laitteen Nyyrikillä, niin pidin koko hommaa hulluna, mutta pikku hiljaa MSX-kuvioissa pyöriessä jostain se turbo R -kuume tuli ja lopulta kone oli saatava. Ehkä jollain tavalla elin uudestaan 80-luvun MSX-scenen tuntemukset ja sen kehityksen, joka aikoinaan johti turbo R:n kehittämiseen, ja miten hienolta laite aikonaan tuntui alan harrastajien mielestä. Näitä asioita on ulkopuolisen varmasti hyvin vaikea tajuta. Vaikka minulla on aikanaan ollut ja on uudestaan hankittuina kaikenlaisia tietokoneita, C64:t ja Amigat ja muut, ja vaikka niissä on vaikka minkälaisia ominaisuuksia, niin jollain omitusella tavalla turbo R on kuitenkin kaikista hienoin.

  • 4. yzi  |  January 27th, 2013 at 7:35 pm

    Ominaisuuksien rönsyilystä on sanottava sen verran, että ei mitään vanhaa voi jättää pois, jos ei halua rikkoa yhteensopivuutta vanhan maailman kanssa. Olisiko vaikka PSG:n voinut jättää pois? Jos meinaa rikkoa yhteensopivuuden, niin pitää olla tarjota samalla kertaa huikea määrä korvaavia ja parempia ohjelmistoja ja mykistävän valoisat tulevaisuuden näkymät. Ja sellaisiin ei Panasonicilla rahkeet riittäneet. Tuntuu, että todelliset turbo R:n kapasiteetin hyödyntävät ohjelmat ovat vielä toistaiseksi näkemättä. Toisaalta videopiirin jättäminen MSX2+:n tasolle rajoittaa menohaluja jonkin verran. Se myyttinen 9978 olisi tosiaan kuulunut tähän pakettiin.

  • 5. marq  |  January 27th, 2013 at 9:17 pm

    Noin Suomen MSX-ympyröitä jotain 17 vuotta seuranneena muistan, kuinka jo kauan sitten tR oli sellainen todellisen harrastajan(tm) tuntomerkki. Pitkään jumpittelin MSX1-koneilla, mutta sitten rupesi lipsumaan ja nyt on sitten nurkissa MSX2, tR ja melkoinen läjä ääni- sun muita laajennuksia.

  • 6. yzi  |  January 27th, 2013 at 9:39 pm

    Mitäpä siitä enää puuttuu? MSX2+ ja GFX9000…

    MSX:stä tekee kivan ehkä juuri se standardointi, selkeys ja laajennettavuus. Kaikki mitä MSX:ssä on, on jollain tavalla kulmikasta, karua ja pelkistettyä. Dokumentoimattomia ominaisuuksia ei kovin paljon ole, ja laite- ja ohjelmavalmistajien moninaisuus takasi sen, että ohjelmia tosiaan tehtiin standardin mukaan ja yritettiin noudattaa ohjeita. Jotain scenen luonteesta kertoo “acid test”-sivun tekijä, joka on luonut emulaattoreihin perustuvan automaattisen ohjelmistotesterin, joka tarkistaa, ettei sovellusohjelma esimerkiksi käytä laitteita kovakoodatuilla io- ja muistiosoitteilla vaan noudattaa standardin määräämiä abstraktiokerroksia. Siis tietokoneella, joka täyttää tänä vuonna 30 vuotta.
    http://frs.badcoffee.info/MSXAcidTests.html

  • 7. marq  |  January 27th, 2013 at 9:48 pm

    Ilmeisesti vain jossain brasilialaisessa laajennuksessa on ollut VDP:n portit jossain muualla kuin 98/99h, joten aika hyvin niihin voinee luottaa 🙂

  • 8. yzi  |  January 28th, 2013 at 3:40 pm

    Pointtini oli, MSX-scenellä standardin ohjeiden noudattamista ja yhteensopivuuta pidetään tärkeänä hyveenä. Muilla sceneillä asioiden arvojärjestys on hiukan toisenlainen.

  • 9. marq  |  January 28th, 2013 at 7:28 pm

    Ja kääntäen kaikilla koneilla toimimisesta tulee jonkun sortin ylimääräinen rasite, mistä ei tarvi muilla laitteilla niinkään kärsiä. Ylipäänsä tuollaista härpättimien kirjoa on harvemmalla plattiksella, eipä oikeastaan tule kuin PC ja Spectrum mieleen.

  • 10. mika  |  March 7th, 2013 at 3:13 pm

    minulla on kotonani msx Tr GT. Panasonic a1 . Laite.
    Olen msx käyttäjä 1983 alkaen. etsin edelleen lisäosia koneeseeni. Useimmiten msx.org kautta.
    Minulla on yliopistollinen tutkielma z80 assemblerista.
    Tahtoisin lisää oppia ja käyttökokemusta msx koneista.
    Jos löydän jostain niin ostan tulevaisuudessa ocm laitteen.
    Aion jatkossakin hankkia uusia msx sovelluksia.
    Viimeisin hankintani oli cf reader from sunrise.

  • 11. mika  |  March 11th, 2013 at 9:39 pm

    nyt seuraavaksi on postissa tulossa toshiba mu hx 900 moduli.
    Minulla on jo fm pac ja midi pac. Hankintalistallani on kuitenkin vielä pitkä lista msx tavaraa. Mm. Moonsound moduli.
    Rahaa on ostaa mutta msx hardis myyjiä ei näy kun kadulla kävelee. Kaverini on menossa japaniin ensi syksynä. Aion panostaa

  • 12. marq  |  March 12th, 2013 at 11:37 am

    Moonsoundit eivät ole maailmasta kadonneet mihinkään, hankin vuoden alussa msx.orgin foorumilta kaksikin. Lisäksi on se brasilialainen klooni, jota voisi vielä saada ihan uutenakin.

  • 13. Mika  |  July 11th, 2013 at 8:31 am

    Hei,
    minun GT koneessani on hiukan virtahäiriöitä.
    Minun 110 voltin adapterini kun toimii 50 watin teholla.
    Olen ymmärtänyt,että se on liian vähän TR käyttöön ?
    Mitä voin tehdä.. kuinka hankin tehokkaamman virta-adapteri msx koneeseeni ?

  • 14. marq  |  July 11th, 2013 at 8:52 am

    Hain itse Bebekistä 100 watin 110 voltin muuntajan ja hyvin tuntuu toimivan: http://www.bebek.fi/kauppa/lisatiedot.php?&tuote_id=16431

  • 15. mika  |  March 2nd, 2014 at 2:22 pm

    Minulla on msx Tr GT. Opettelen tekemään musiikkia mm seuraavalla kokoonpanolla:
    Moonsound 1 ja 2
    moonblaster 1.4
    mb wave
    mb fm
    midipac
    midisaurus
    philips music module
    toshiba music module
    mue from hallab
    mfr 2 SD
    trilo tracker 0.7.2
    oracle
    synth saurus
    meridian 3.1
    psg sampler
    psg simpl rca mono
    yamaha mc 102 c
    yamaha psr 550 midi kb

  • 16. Juha  |  December 3rd, 2015 at 5:54 am

    mulla ois myynnisä esim panasonicin msx2+ lisämuistilla ja muitaki msx koneita ja kaikkee oheistuotteita pelejä ja ohjaimia. msx2+ sisältää euromuuntajan. oisin kaikkia hävittämässä ni vois saada jonkun hyvän könttädiilin jos kiinnostaa. myyn myös irrallaankin. eli mailia vaan jos kiinnostaa. Kafu420@gmail.com

  • 17. marq  |  December 3rd, 2015 at 11:19 am

    Ei oikein mahdu enää mihinkään mitään ainakaan itselläni 🙂

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet