65XE laajentaa tajuntaansa
January 20th, 2013
Osteluruljanssin jäljiltä nurkkiin oli jäänyt ylimääräinen Atari 65XE – tilasin sen varmuuden vuoksi, kun etsin konetta Ultimate 1MB -laajennukselle. Laitoin muistin kuitenkin samalla ostoskierroksella löytyneeseen 800XL:ään, koska se oli huomattavasti helpompaa valmiiden kantojen ansiosta. Varastossa oli jo koristeeksi tarkoitettu uudenveroinen 130XE, joten kuusvitoselle (kuusvipalle? kuusvilkulle?) ei ollut oikein mitään käyttöä. Tehdäänpä siis siitä toinen retevä demokonesetti!
Lotharekilla on kaupan tarkoitukseen oikein sopiva Atari Fun Pack, eli koteloimaton kortinlukija ja Ultimate 1MB. Ensi alkuunsa oli tarkoitus upottaa kortinlukija koteloon, mutta tein lopulta vain ulkoisen kotelon (ks. aiempi postaus). Muistinlaajennus olikin sitten se haastavampi operaatio, sillä 65XE:n laajentaminen vaatii kahden piirin varovaista irroittamista emolevyltä ja liittimien juottamista tilalle. Säätäjän pään yläpuolella roikkuu Damokleen miekkana alati mahdollisuus tärvätä kertaheitolla koko kone, etenkin kun viimeisissä kasibittiatareissa emolevyn linjat ovat heikkoa sorttia.
Lotharekin sivulta löytyy riittävät, joskin ylimalkaiset ohjeet asennukseen. Matkaan ei kannata lähteä ainakaan ilman kunnollisia teräväkärkisiä sivuleikkureita. Itselläni oli vähän turhan nuljut ja isot kiinalaiset halpispihdit käytössä, joten piirien jalkojen katkomisesta tuli melkoista vääntämistä. Siinä sivussa tuhoutui ROM-piirin vierestä yksi kappale 0.1uF konkkia, mutta niitä saa kaupasta. Kun yhden puolen jalat sai irti, niin toinen puoli lähti helposti pariin kertaan piiriä ees taas taittelemalla. Tinojen ja jalanjämien siivoilussa kolvilla ja tinaimurilla oli kovasti apua ylimääräisistä auttavista käsistä, ja suureksi hämmästyksekseni liittimet menivät paikoilleen suoraan. Seuraavaksi liittimien juottaminen paikoilleen ja vielä hiukan hermoja koettelevana vaiheena neljän piuhan juottaminen 6502:n jalkoihin. Esimerkkikuvissa on eri XE:n emolevyn versio kuin itselläni, joten prosari oli ihan eri paikassa – parempi tarkastaa osanumerot 🙂
Lattakaapelit kiinni, kone päälle ja… punainen ruutu, joka kertoo muistiongelmasta. Ensimmäinen kierros johtojen ja juotosten tarkastamista. Punainen ruutu. Joka pinnin työläs tarkastus yleismittarilla. Punainen ruutu. Tässä vaiheessa korkealla ollut motivaatio kääntyi ankarasti laskuun ja rupesin jo katselemaan sopivaa 600XL:ää eBayltä. Toinen Atari auki ja Ultimate siihen kiinni: toimii, joten ainakaan kortti ei ollut rikki. Vielä kerran juotosten tarkastus: punainen ja kerran keltainen ruutu. MMU:n liittimen heiluttelua lennossa ja kas, kone lähtikin lopulta päälle. Lisäheiluttelu sekoitti koneen, joten vielä kerran juotokset kunnolla kuumentaen kiinni ja lattakaapeli reippaasti runtaten paikalleen. Tämän jälkeen heiluttelukaan ei enää saanut konetta tilttaamaan, joten jotain meni ilmeisesti kunnolla paikalleen. Lopullinen syy temppuiluun jäänee arvoitukseksi, mutta ilmeisesti jokin irronnut johdin palasi kolvaamalla tai mekaanisella runttauksella sähköä johtavien joukkoon. Seuraavaksi vielä Ultimate niparilla kiinni kanteen hölskymisen välttämiseksi, lattakaapelit joten kuten siististi pitkin koteloa ja koppa kiinni. 65XE on sen verran ahdas etureunastaan, että MMU:n lattakaapelista pitää katkaista klipsu päältä. Ahtaudesta on se hyöty, että näppäimistö painaa samalla liittimiä kevyesti paikalleen.
Muutaman tunnin demojen ajelun perusteella kone on täysin vakaa, vaikka se sai välillä jäähtyäkin kunnolla, joten tämä säätöprojekti sai onnellisen lopun. Mikään koneen heiluttelu ja töniminen ei tunnu haittaavan menoa. Kortinlukijan kuoren sisään virittelemällä saisi kuusvitosesta oikein kompaktin demokoneen, mutta se jää tällä kertaa tekemättä, etenkin kun koppa on lähes virheettömässä kunnossa. 800XL olisi paljon helpompi tapaus lukijan asennukselle, sillä siinä on enemmän tyhjää tilaa sisällä ja kätevää tasaista pintaa kannessa, siinä missä XE:ssä on ST-tyylistä säleikköä. Sen verran hermorassi tämä projekti oli, että jos jatkossa tulee tarvetta mega-Atarin rakentamiseen, niin menen suosiolla XL-sarjalaisella.
Kommentin kirjoitus
You must be logged in to post a comment.
RSS feed for comments on this post.