Pelipuisto, tuo Korean Nintendo
July 18th, 2012
Manun innoittamana otin enemmän ja vähemmän onnistuneet “tuotekuvat” Game Park -käsikonsoleistani. Pelipuistoa tuntemattomille kerrattakoon lyhyesti, että korealainen Game Park julkaisi vuonna 2001 GP32:n, ARM-pohjaisen pelikonsolin, jonka nosti maailmanmaineeseen avoin kehitysmalli. Ensimmäisessä mallissa oli todella pimeä näyttö (vrt. GBA), joka päivitettiin parempaan FLU-versiossa (Frontlight Unit) ja vielä paremmaksi BLU:ssa (Backlight Unit). Kaikissa kolmekakkosissa oli tiettyjä teknisiä ongelmia, kuten löperö joystick ja tukkeutuva väylä, mistä huolimatta laitteen ympärille syntyi aktiivinen harrastajayhteisö. Itsekin porttasin ja tein GP32:lle demoja yhdessä vaiheessa.
Game Park jakaantui kahtia, kun suuri osa firman insinööreistä lähti kävelemään ja perusti GamePark Holdingsin. Molempien puoliskojen piti tekemän uusi konsoli, mutta lopulta vain GPH sai mitään aikaiseksi. GP32 pyöri vielä oman yksinkertaisen käyttöjärjestelmänsä päällä, mutta seuraava malli eli GP2X (2005) sisälsi jo Linuxin, mikä helpotti ohjelmien porttaamista ja teki laitteesta periaatteessa muutenkin hyvän open source -kansalaisen – tai näin olisi ollut, mikäli GPH ei olisi nihkeillyt työkalujen ja päivitysten kanssa siinä määrin, että harrastajat ottivat ohjat omiin käsiinsä. GP2X:ssä oli peräti kaksi ARM-suoritinta, jotka pystyivät kohtuullisella säätämisellä toimimaan myös rinnakkain. Ensimmäinen malli oli musta (F100) ja toinen valkoinen (F200). Jälkimmäisessä oli hieman päälleliimattuna ominaisuutena oikein kosketusnäyttökin.
GP2X:n tullessa hiljalleen tiensä päähän jokunen innokas harrastaja päätti tehdä seuraavan sukupolven GP:n itse. Monien viivästysten jälkeen saatiin lopulta vuonna 2010 ulos OpenPandora, joka jäi kaikesta hypestä huolimatta lähinnä kuriositeetiksi. Olin itsekin Pandyä hankkimassa, mutta liiallinen sähläys ja hidastelu näivettivät mielenkiintoni. Koreassakaan ei oltu joutilaita ja 2009 ilmestyi markkinoille pieni GP2X Wiz, jossa oli uutuutena mm. 3D-kiihdytys. Wizistä tehtiin vielä hiukan muokattu versio Caanoo, joka jäi näillä näkymin viimeiseksi Pelipuistoksi. Ja lopuksi ne tuotekuvat:
Vasemmalta lukien GP32, GP2X-F200 sekä GP2X Wiz. Kuvia saa käyttää vapaasti kaikkiin tarkoituksiin.
2 Comments Add your own
1. yzi | July 18th, 2012 at 7:57 pm
Minkähänlainen business-idea ja porukka näissä on ollut taustalla. Tuntuisi kovin vaikealta ajatukselta saada suomalainen firma investoimaan sellaisen laitteen kehittämiseen, jonka keskeisin myyntivaltti on ohjelmiston avoimuus. Piraattipelitkö näissä on ollut se täky, että Koreassa on uskottu investointien takaisin saamiseen? Vai onko kehittämisen kustannukset nähty suhteellisen pieninä? Ei kuulosta ihan pomminvarmalta suunnitelmalta, jos “nyt vielä ei ole mitään killer-sovelluksia, mutta toivottavasti joku ouppensoosihakkeri jossain keksii tehdä jotain tosi hienoa.” Vai oliko kyseessä puhtaasti ideologinen hanke. Minulla ei tosin ole mitään käsitystä, miten paljon Koreassa maksaa vääntää pihalle joku GP:n tasoinen purkki, suhteessa softakehityksen hintaan.
2. marq | July 18th, 2012 at 9:09 pm
Noissa on sisuksissa ihan standardeja ARM-järjestelmäpiirejä, joten ei se ihan kohtuuttoman suuri projekti ole – vähän kuin Raspberry Pi muovikuoressa. Softapuoli olikin sitten se ongelma, eikä aina sujunut häävisti. Tarkoituksena oli tuottaa omia pelejä ja 2X:ää mainostettiin sitten jo ihan virallisestikin emulointikäyttöön ynnä kaiken maailman meediatoistimeksi.
Kommentin kirjoitus
You must be logged in to post a comment.
RSS feed for comments on this post.