Linux ja videoedikat

July 18th, 2012

Videoeditointi oli Linuxilla niin pitkään joko hankalaa mencoderin komentoriviltä virittelyä tai onnettomien GUI-softien kanssa yrittelyä, että en viitsinyt edes yrittää kuin pakon edessä. Aina välillä piti tulla joku mullistava uusi työkalu, mutta niistä ei tuntunut tulevan valmista. Nyt eletään kuitenkin vuotta 2012, joten edes perusjuttujen luulisi jo onnistuvan. Siispä pikatestiin viisi yleisimmin mainittua softaa:

  • Avidemux. Yksinkertaiset perusjutut onnistuvat, mutta käyttöliittymä on edelleen sekava ja ohjelma kusahtaa turhan usein.
  • Cinelerra. Tämän piti olla Linuxin videoeditoinnin pelastus jo vuosia sitten. Toimintoja on paljon, mutta ne on piilotettu amatöörimäisen kökön käyttöliittymän taakse. Ihan pienellä ruudulla ei kannata yritellä, kun tämä 1920×1080:kin tuli heti ikkunoita täyteen.
  • PiTiVi. Varsin simppeli ja toiminnot on helppo löytää, mutta niitä on kovin vähän vakavaan käyttöön.
  • OpenShot. Vaikuttaa hiukan PiTiViä kätevämmältä – simppeli perusedikka tämäkin.
  • Kdenlive. Joukon selvästi positiivisin yllätys. Käyttöliittymä on selkeähkö ja ammattimaisen oloinen, minkä lisäksi ominaisuuksia riittää joka lähtöön. Ubuntussa pitää asentaa libavcodec-extra-52 tai formaattituki jää tyngäksi. Jos jotain miinusta haluaa etsiä, niin Gnome-käyttäjä saa Kdenliven myötä koneelleen ison kasan muuten tarpeettomia KDE-komponentteja.

Jatkossa tullee käytettyä omiin vaatimattomiin tarkoituksiini Kdenliveä, sillä se näyttää lopultakin lunastavan niitä lupauksia, joita Linuxin videoeditointiin on kohdistunut. Ehkei vielä ihan ammattilaiskäyttöön, mutta tavalliselle käyttäjälle Kdenlive tarjoaa nähdäkseni jo kaiken oleellisen ja vähän päälle.

Filed under: linux,softat

1 Comment Add your own

  • 1. yzi  |  July 18th, 2012 at 1:44 pm

    Taitaa olla taas vähän muna ja kana -ongelma. Ammattikäyttäjillä on yleensä varaa maksaa työkaluistaan, ja kotikäyttäjät tarvitsevat hyvän käytettävyyden, jota avosorsaprojektit harvoin pystyvät tuottamaan. Videoeditointi varsinkin on ikävä alue, kun formaatteja ja koodekkeja on valtavasti. Ehkä tulevaisuudessa tämäkin sovellus siirtyy ainakin kotikäyttäjien osalta palveluksi verkkoon, ja sitten onkin turha kysellä lähdekoodin vapautta, kun ajettavakin koodi on viety lukkojen taakse. Youtube osaa valtavan hienosti imeä sisuksiinsa lähes mitä tahansa videomuotoja ilman koodekkitaistelua, eikä käyttäjällä tarvitse olla paljon muuta kuin selain. Siinä ei ihan vapaiden ohjelmistojen periaatteet täysin toteudu, mutta valitettavasti Richard S. ei tullut ajatelleeksi tämmöistä maailmaa silloin 80-luvulla.

    Btw, Lightworks olis vissiin hieno, kunhan julkaisisivat muitakin kuin Windows-version.

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet