borekaverit.com

July 5th, 2012

Aika moni varmaan tuntee koulukaverit.comin. Idea on periaatteessa hyvä ja sille on tilausta, joten mikä mättää? Jotain on oltava pielessä, kun sivulla ei tule käytyä kuin kerran vuodessa ja sekin visiitti tuntuu turhalta. Kuivikkuudessa koulukaverit.comin ylittää oikeastaan vain samasta puusta veistetty inttikaverit.com, johon harva on viitsinyt edes rekisteröityä. Koetetaan ottaa edes itse opiksemme ja vältellään näitä sosiaalisen median karikoita:

  1. Kauko Röyhkä kiteytti pääasiallisen ongelman hyvin: “Heeei mies, ei tänään mitään tapahdu, ei voi, mennään pois!” Kerran vuodessa käynti riittää hyvin, kun mikään ei näytä muuttuvan: ei keskustelua kaverien kesken, ei tietoa muiden päivityksistä, ei mitään. Ilman sosiaalista kuhinaa tai ajantappoa ei jää jäljelle oikein mitään.
  2. “Onhan siellä foorumit”, korjaa nyt joku ihan aiheellisesti. Kyllä, menkääpä tuonne keskustelemaan, pulttasimme sellaisenkin toiminnon kylkeen vähän jälkijättöisesti. Mikään ei ole juuri vähemmän rohkaisevaa kuin linkin takaa aukeava “Ei aloitettuja keskusteluja. Aloita uusi.”
  3. Oman kuvan lisääminen ja jopa toisten profiilikuvien katsominen vaatii kahdeksan euroa vuodessa maksavan kultajäsenyyden. Tehkääpä meille sisältöä ja maksakaa siitä kaupan päälle. Rahoilleen pitää todella kokea saavansa vastinetta, minkä lisäksi maksamisen täytyy olla äärimmäisen helppoa, jotta webakäyttäjä laittaa senttiäkään menemään.
  4. Webapalvelujen taustalla lymyää toki tietokanta, mutta sitä ei kannata hieroa käyttäjän naamaan. Hyödyllistä tietoa saa ja suorastaan pitää esittää käyttäjälle hyödyllisessä muodossa, eikä ainoastaan esittää listamaisia SQL-hakujen tuloksia.
  5. Klikkausten määrää kannattaa minimoida, ei maksimoida.
  6. “Esteettinen ja minimalistinen design” on eräs käyttöliittymäsuunnittelun tärkeitä periaatteita. Sen ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa karua ulkoasua. Visuaalisen suunnittelun ammattilaisia löytyy ihan kotimaastakin kasapäin.

Lähtökohtaisesti sivulla on se ongelma, että pelkissä koulukavereissa (saatika inttikavereissa) pitäytyminen rajaa pois paljon ihmisiä, joiden kanssa pitäisi mielellään yhteyttä. Hyvin harva tuntenee niin suurta nostalgiaa kouluaikojaan kohtaan, että haluaisi käydä niitä päivittäin muistelemassa. Näin jälkiviisaana on tietysti helppo kommentoida, mutta yhtä kaikki: juna meni jo.

Filed under: softat

2 Comments Add your own

  • 1. yzi  |  July 5th, 2012 at 11:26 pm

    Palvelun idealle lienee kuitenkin iso tilaus, jos huonokin toteutus pysyy pystyssä vuodesta toiseen.

    Yhteisön rakentaminen on joka tapauksessa suhteellisen vähän kiinni tekniikasta ja ulkoasusta. Kunhan palvelu on liikkeellä riittävän varhaisessa vaiheessa ja saa koottua kriittisen massan porukkaa, niin se saattaa pystyä monopolisoimaan koko aihepiirin. Tekniikan täytyy olla vain välttävän hyvää. Eivät ihmiset Suomessa ole lopettaneet baareissa käymistäkään, vaikka oluthanojen putkia ei välttämättä pestä kunnolla ja kaikkiin oluisiin tulee kitkerä sivumaku…

  • 2. marq  |  July 5th, 2012 at 11:39 pm

    Onhan se näinkin, esim. Galtsu oli graafisesti varsin karu alkuaikoina, eikä se siinä vaiheessa juuri haitannut. Nyt on kuitenkin tilanne koulukaverien osalta jo se, että sama toiminnallisuus sisältyy isompiin palveluihin paremmin toteutettuna (vaikka onkin tullut niihin lähinnä sivutuotteena). Olihan koulukavereilla se kriittinen massakin varmaan – todella moni tuttu tuonne on regannut – mutta alkuinnostuksen jälkeiseen krapulaan pitää olla jotain tarjolla.

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet