Mediataiteen historioita
April 16th, 2009
Luettujen pinoon päätyi tällä kertaa Oliver Graun toimittama Media Art Histories (2007). Kyseessä on sekalainen esseekokoelma alan asiantuntijoilta: teemat pyörivät mediataiteen esihistorian, koneellisen taiteeen ja visuaalisuuden ympärillä. Luin kirjan jokseenkin valikoiden, kun osa aiheista ei sivunnut omia mielenkiinnonaiheitani. Teos ei ollut muutenkaan ongelmia vailla — monet maestrot kun olivat rykäisseet mukaan jonkun hieman löysähkön pohdiskelman, jossa toistettiin vanhoja tuttuja teemoja tai sitten lähestyttiin maailmojasyleileviä ongelmia, joita ei yhden esseen sivumäärässä ratkaista. Sekalaisia osumia sentään löytyi:
- Peter Weibelin tekemät rinnastukset algoritmisen taiteen ja op/kineettisen taiteen välillä.
- Edward A. Shankenin hahmotelma mediataiteen luokittelumenetelmäksi.
- Ryszard W. Kluszczynskin havainnot aiempien taidemuotojen ja uuden median vuorovaikutuksesta (jota on toki vielä enemmän vatvonut Manovich).
- Christiane Paulin näkökulmat digitaalisen taiteen historian säilyttämiseen.
- W. J. T. Mitchellin pohdinnat siitä, kuinka mikään taidemuoto ei perustu puhtaasti yhteen aistiin — erityisenä kritisoinnin kohteena visuaalisuus. Jatkaa McLuhanin jalanjäljissä.
- Douglas Kahnin essee, jossa käsitellään historiallisesta näkökulmasta teknisten rajoitusten ja taiteellisen ilmaisun suhdetta.
Filed under: kirjat
Kommentin kirjoitus
You must be logged in to post a comment.
RSS feed for comments on this post.