QNX-OS/2-BeOS

March 26th, 2009

Näyttää iskeneen pienehkö emuloinvillitys täällä. Viimeisimpiä yritelmiä ovat QNX, OS/2 ja BeOS. Kokeilemani QNX 6.3.2 ei toiminut VirtualBoxissa, mutta Qemuun se meni kohtuullisella säätämisellä ja lopulta toimivat jopa netti sekä äänet SoundBlaster 16:lla. Termcapissa oli jotain ongelmaa, joten jouduin sitten käyttämään inhottavasti vi:tä editointiin nanon sijasta. Qnxinstallista sain jokusen puuttuvan GNU-kilkkeen, GCC kumppaneineen tuli asennuksen mukana ja SDL suostui kääntymään sorsista. Niinpä porttasin muutaman vanhan produn kohtuullisen pienellä vaivalla. Täysin emuloitu kone on turhan hidas muuhun kuin leikkimiseen, mutta kaikkiaan käyttiksestä jäi positiivinen kuva ja joskus huvittaisi laittaa se oikeaankin koneeseen.

BeOSia kokeilin joskus 90-luvun lopulla, kun BeOS 5 PE julkaistiin ilmaisena. Sen jälkeen firma meni kanttu vei ja koko ohjelmisto jäi unohduksiin lukuun ottamatta joitakin harvoja innokkaita, jotka ovat edelleen jatkaneet 5 PE:n päivittämistä nykykoneilla toimivaksi nimellä BeOS Max. Vielä suurempaa innostusta osoittaa Haiku-hanke, jossa tehdään omaa BeOS-kloonia. Myöskään Max ei toiminut riittävästi VirtualBoxissa, joten Qemuun matka kävi. Sekään ei toiminut, ennen kuin poistin IDE-DMA:n käytöstä joka buutissa. Äänet sain jotenkin toimimaan SB16:n ja erikseen ladatun ajurin avulla, mutta nettiä en edes parin tunnin säätämisellä. Huonoa onnea näytti olleen muillakin googletuksen perusteella. Myöskään virtuaalisen kovalevyn jako ei toiminut, joten lopulta jouduin siirtämään tiedostoja äärimmäisen hankalasti cd-imagen avulla. GCC tuli mukana, SDL kääntyi suorilta ja muuta ei sitten porttaamiseen tarvittukaan. Liian hitaan emuloinnin takia meno oli kovin kakovaa, joten en vielä viitsinyt pistää ensimmäistä porttausta jakeluun ennen testaamista tehokkaammalla laitteella.

VirtualBoxilla oli huono päivä, mutta loppua kohden sentään koheneva: netistä “löytämäni” IBM:n OS/2 Warp 4.52 toimi sentään hyvin nettiä ja ääniä myöten. Virtualisoituna nopeuskin on aivan eri luokkaa kuin Qemun alla. Ainoana pikku kauneusvirheenä näppäimistö ei ole aivan 100% kohdallaan ja natiivia 1280×800-resoa ei tunnu saavan mitenkään helposti käyttöön. Asensin kokeeksi mm. Firefox 3:n ja kyllähän se toimi ihan flässejäkin myöten. Kahteen muuhun käyttikseen verrattuna OS/2 on veistetty täysin eri puusta: tuttujen Unix-tyylisten komentojen sijasta mennään DOS-linjoilla, mikä tarkoittaa käyttäjälle tuskallisen huonoa ja rajoittunutta komentotulkkia. Aika paljon Unix-ohjelmia on kyllä portattu, mutta kaikki tuntuu olevan enemmän ja vähemmän purkkaa. En saanut toistaiseksi edes kääntäjää toimimaan, mutta kaipa se siitä.

Filed under: softat

Kommentin kirjoitus

You must be logged in to post a comment.

RSS feed for comments on this post.


Kommenttien virta

Aiheet